Preşedinţilor curţilor de apel
Preşedinţilor instanţelor de judecată
Prin Hotărîrea Curţii Constituţionale Nr. 3 din 23.02.2016 au fost declarate neconstituţionale alineatele (3), sintagma „90 de zile” de la alineatul (5), alineatele (8) şi (9) ale articolului 186 Cod de procedură penală, ca fiind contrare articolului 25 aliniatul (4) din Constituţie.
În vederea executării hotărîrii nominalizate Curtea Constituţională a statuat că :
a) În termen de până la 30 de zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, instanţa de judecată va revoca măsura preventivă a arestului pentru persoanele aflate în arest preventiv mai mult de 12 luni;
b) În termen de până la 30 de zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, instanţa de judecată va verifica existenţa temeiurilor pentru menţinerea în stare de arest a persoanelor în privinţa cărora există un mandat de arest care depăşeşte 30 de zile, iar termenul total al arestului preventiv nu depăşeşte 12 luni.
c) Efectele prezentei hotărâri nu se extind asupra persoanelor care se
află în stare de arest, în privinţa cărora există o sentinţă de condamnare, iar cauza se examinează în instanţa de apel.
Curtea Supremă de Justiţie, reieşind din constatările Curţii Constituţionale, atenţionează instanţele de judecată în procedura cărora se află cauze penale cu inculpaţi în privinţa cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest, asupra respectării modalităţii de executare, precum şi a termenelor stabilite în hotărîrea menţionată pentru soluţionarea chestiunii privind revocarea măsurii preventive arestul în privinţa inculpaţilor, aflaţi în stare de arest preventiv mai mult de 12 luni, precum şi a persoanelor în privinţa cărora durata arestării preventive depăşeşte 30 zile, iar durata totală a arestării nu depăşeşte 12 luni.
Cu referire la p. 4 lit. a) al Hotărîrii Curţii Constituţionale Nr. 3 din 23.02.2016, Curtea Supremă de Justiţie menţionează următoarele.
În cazul în care şedinţele de judecată au fost fixate pentru o dată ce precede data de 23 martie 2016, adică pînă la expirarea termenului de 30 zile de la data pronunţării HCC nr. 3 din 23.02.2016, instanţele de judecată vor soluţiona chestiunea revocării arestului în privinţa inculpaţilor aflaţi în stare de arest mai mult de 12 luni în şedinţele de judecată fixate.
În situaţia cînd şedinţele de judecată au fost fixate după data de 23 martie 2016, instanţele de judecată urmează să fixeze o şedinţă de judecată pînă la data de 23 martie 2016 pentru soluţionarea chestiunii revocării arestului preventiv în privinţa inculpaţilor aflaţi în stare de arest mai mult de 12 luni.
În toate cazurile chestiunea privind revocarea arestului preventiv în privinţa inculpaţilor aflaţi în stare de arest mai mult de 12 luni urmează a fi soluţionată pînă la data de 23 martie 2016 inclusiv.
Reieşind din sensul prevederilor art. 195 alin. (5) p.1) Cod de procedură penală neprezentarea participanţilor la şedinţa de judecată nu împiedică soluţionarea chestiunii privind revocarea arestului preventiv în privinţa inculpaţilor ce se află în stare de arest mai mult de 12 luni.
De asemenea Curtea Supremă de Justiţie menţionează că încheierea instanţei privind revocarea arestului nu este pasibilă de atacare în instanţele ierarhic superioare.
Cu referire la p. 4 lit. b) al Hotărîrii Curţii Constituţionale Nr. 3 din 23.02.2016, Curtea Supremă de Justiţie subliniază următoarele.
Pînă la expirarea termenului de 30 zile de la pronunţarea Hotărîrii Curţii Constituţionale Nr. 3 din 23.02.2016, adică pînă la data de 23 martie 2016, la demersul procurorului privind prelungirea duratei arestului preventiv, instanţele, în şedinţa de judecată, vor verifica existenţa temeiurilor pentru menţinerea în stare de arest a inculpaţilor în privinţa cărora durata arestului preventiv a fost prelungită pe un termen care depăşeşte 30 zile, dar nu depăşeşte termenul total de 12 luni.
În acest sens, Curtea Supremă de Justiţie atenţionează, că în conformitate cu prevederile art. 186 alin. (6) Cod de procedură penală, procurorul urmează să depună demersul respectiv nu mai tîrziu de 5 zile pînă la expirarea termenului de 30 zile de la pronunţarea Hotărîrii Curţii Constituţionale Nr. 3 din 23.02.2016.
Totodată, în conformitate cu prevederile art. 329 alin. (1) Cod de procedură penală instanţele de judecată pot să ia în discuţie din oficiu necesitatea aplicării măsurii preventive - arestul, durata căreia nu poate depăşi 30 zile.
În cazul aplicării sau prelungirii arestului preventiv încheierea instanţei de judecată poate fi atacată cu recurs în termen de 3 zile în instanţa ierarhic superioară.
Instanţele care examinează recursurile privind arestarea preventivă urmează de asemenea să ţină cont de modalităţile şi termenele de executare a Hotărîrii Curţii Constituţionale Nr. 3 din 23.02.2016.
Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie