În perioada 23 – 24 iunie 2022, la invitația Președintelui Curții Europene a Drepturilor Omului, Robert Spano, Preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie, Vladimir Timofti, a participat la lucrările Seminarului Judiciar „Protecția drepturilor omului în timpul pandemiei: noi provocări și perspective”, în Strasbourg, Franța.

Seminarul s-a desfăşurat în două sesiuni de lucru la care au fost prezentate tematici precum: „Restricții ale drepturilor omului în timpul pandemiei”, „Obligații pozitive ale statelor în timpul unei pandemii”, „Procedurile desfășurate în fața instanțelor și experiența instanțelor naționale”. În cadrul prezentărilor raportorii au oferit exemple relevante de jurisprudență a Curții de la Strasbourg.

Ulterior, invitaţii au participat la Şedinţa solemnă a Curții Europene a Drepturilor Omului de deschidere a anului judiciar, amânată din 28 ianuarie 2022.

De asemenea, în cadrul vizitei, Preşedintele interimar Vladimir Timofti a avut o întrevedere cu judecătorul Curții Europene a Drepturilor Omului, Diana Sârcu. Discuţiile s-au axat pe mai multe subiecte, în special, rolul și importanța instanței supreme în asigurarea şi promovarea respectării drepturilor omului.

Menţionăm că, evenimentul organizat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în mod tradițional, anual, întruneşte președinții Curţilor Supreme şi ai Curţilor Constituţionale, şi are drept scop promovarea cooperării judiciare oferind posibilitatea de a face un schimb de experienţe şi de bune practici între instanțele naționale din statele membre ale Consiliului Europei.

 

Direcţia monitorizare şi relaţii cu publicul