Joi, 22 septembrie 2022, Preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie, Vladimir Timofti, Preşedintele interimar al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ, Svetlana Filincova, judecătorii Elena Cobzac și Dumitru Mardari au participat la o întrevedere, în regim online, cu Grupul de experți raportori ai Comisiei de la Veneția, Antonio Henrique Gaspar, Alexander Baramidze şi Nina Betteto.

Subiectul discuţiilor a fost proiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, care a fost expediat de Ministerul Justiţiei în adresa Comisiei de la Veneția pentru expertiză.

Judecătorii Curții Supreme de Justiției au subliniat neconcordanţele proiectului vizat cu cadrul legal naţional cât şi cu actele internaţionale la care este parte statul nostru, convenind să expedieze în scris opinia instanţei experţilor raportori.

Reprezentanţii CSJ au reiterat că proiectul de Lege nu este însoţit de un studiu de cercetare care ar releva carenţele actualei legi referitor la competenţele Curţii, necesitatea transformării acesteia într-o curte de casaţie.

Discuţiile experților Comisiei de la Veneția cu autorităţile naţionale au loc în contextul pregătirii Opiniei Comisiei asupra Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție. Opinia urmează a fi examinată și adoptată în cadrul celei de-a 132-a Sesiuni Plenare a Comisiei de la Veneția din 21-22 octombrie 2022.

Direcția monitorizare și relații cu publicul