Astăzi, 17 mai 2017, la Curtea Supremă de Justiţie a avut loc întrevederea Preşedintelui Mihai Poalelungi cu Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul Justiției, dl Inguss Kalniņš.

În cadrul acestei întrevederi, s-au discutat mai multe aspecte privind reforma din sectorul justiţiei.

Preşedintele Mihai Poalelungi a menționat că orice reformă presupune eforturi, inclusiv schimbări din interior. Recent, de exemplu, Curtea Supremă de Justiţie a implementat un sistem care permite înregistrarea recursurilor civile în sistem electronic și nu pe suport de hârtie, facilitând astfel activitatea funcționarilor Curții. De asemenea, pe pagina web a instanţei au fost publicate modele de acte judecătoreşti accesibile tuturor și a fost amenajat un birou în incinta instanţei, pentru serviciile de mediere etc.

Președintele a adus în discuție problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc, în special lipsa integrității unor judecători, fenomen care, în opinia sa, diminuează încrederea populaţiei în actul de justiţie şi împiedică apariţia rezultatelor urmărite prin reformele demarate în acest sector.

Dl Inguss Kalniņš și-a manifestat disponibilitatea de a consilia autorităţile naţionale în procesul de realizare a reformelor din sectorul justiţiei și a obiectivelor propuse de către beneficiari în vederea consolidării și eficientizării activității lor. Domnia Sa și-a exprimat convingerea că experienţa Letoniei poate constitui un exemplu pentru Republica Moldova în privința asigurării transparenţei, a independenţei şi a efectivităţii sistemului judiciar.

Înaltul Consilier al Uniunii Europene în domeniul Justiției a menţionat că în curând va fi demarat un proiect care are drept scop instruirea actorilor din sectorul justiţiei privind importanţa respectării normelor deontologice și a existenței integrității în activitatea lor, în scopul îmbunătăţirii funcționării instituţiilor de stat din care fac parte, dar şi pentru creşterea încrederii cetăţenilor în acestea.

La final, participanţii şi-au adus mulțumiri reciproce şi au subliniat importanţa continuării eforturilor comune, exprimându-și încrederea că implementarea agendei de reforme va institui un sistem judiciar eficient şi echitabil, cu rezultate benefice pentru societate.

 

Direcţia Drepturile Omului şi cooperare externă